Zakazany Owoc?

 

 

Chociaż dziś mleko jest tak powszechnym i naturalnym dodatkiem do kawy to w średniowieczu i wczesnych czasach nowożytnych panowała ogólna niechęć do dodawania tego specjału do czarnego naparu. Skąd się to wzięło?

Otóż taki obrót sprawy „zawdzięczamy” ówczesnym arabskim alchemikom. Panowała wśród nich ogólna tendencja, uznająca że dodawanie mleka do napojów, a już szczególnie do kawy wywołuje trąd. Dlatego też panowała w krajach arabskich niechęć do takiego połączenia.

Skoro więc wiemy z historii kawy, iż przybyła ona do Europy z krajów arabskich to zrozumiała staje się również niechęć łączenia mleka w pierwszych wiekach epoki nowożytnej czyli wówczas kiedy kawa zawędrowała do Europy.

Dziś na szczęście, medycyna nie potwierdza tak strasznych teorii, chociaż wcale nas nie rozpieszcza pozytywnymi cechami mleka. O tym jednak później a na razie możemy delektować się ulubiona mleczna kawą.IMG_2280 kopia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.