COLOURS OF POLAGRA 2016

polagra-tytul

A Wy gdzie byliście kiedy nasi bariści czarowali poznańską publiczność Polagry? Pewnie teraz oczekujecie, że ktoś Wam opowie jak tam było? Ok, tym razem Wam opowiemy, ale to już ostatni raz. Następnym razem musicie przyjechać tam osobiście i sprawdzić nas na żywo w akcji, a działo się dużo i intensywnie.

Udział na poznańskich Targach Gastronomicznych rozpoczęliśmy 26 września . Pierwszego dnia swoje zmagania w walce o tytuł najlepszej palarni w Polsce rozpoczęli roasterzy w ramach imprezy pod patronatem La Marzocco. Wydarzenie True Artisan Cafe™ zdążyło już obrosnąć legendą, a sam udział jest nie lada wyróżnieniem dla każdej palarni. Podczas tegorocznej edycji gościliśmy:

 

  • Frenezja Pracownia Kawy z Bydgoszczy 
  • Kaffe 2009 z Lublina
  • Karma z Krakowa
  • Praska Kawy Palarnia z Warszawy
  • Coffee Republic również ze stolicy
  • Quba Caffe co z miasta Łodzi pochodzi

 

Zadaniem każdej z palarni było jak najlepsze zaprezentowanie swoich wyrobów przed publicznością zgromadzoną tłumnie na Targach. Palarnie prezentowały swoje espresso przy pomocy ekspresów firmy La Marzocco, będących wizytówką i główną atrakcją tegorocznego wydarzenia Around Coffee. Oprócz espresso, każdy zespół musiał również przedstawić swój autorski drink kawowy, który później został poddany głosowaniu wymagającej publiczności. Zwycięzcą okazała się palarnia z warszawskiego prawobrzeża, czyli Praska Kawy Palarnia serwująca kawę z dodatkiem masła orzechowego i syropu bazyliowego. Pyszności.

 

Trzeciego dnia na arenę targową wkroczyli nasi specjaliści dziedzin kawowych. Będąc zwykłym “oglądaczem” Targów, mogliście mieć okazję posłuchać co też ciekawego mają do powiedzenia Ci trzej panowie:

 

 

polagra

  • Arkadiusz Domurad (Vice Mistrz Polski Barista 2016, II Vice Mistrz Polski Latte Art 2016) – ANALIZA ESPRESSO – ESPRESSO WCZORAJ, DZIŚ I JUTRO
  • Wojciech Pasko (II Vice Mistrz Polski Barista 2005) – SZTUKA LATTE ART – WZORY PODSTAWOWE – zasada spieniania, najważniejsze parametry niezbędne do dobrego spienienia mleka
  • Sławek Saran (Mistrz Polski Brewers Cup 2016, Mistrz Polski Barista 2008) – ALTERNATYWNE METODY ZAPARZANIA KAWY

 

 

Zainteresowanie warsztatami było bardzo duże, nie wiadomo czy przez wiedzę, którą emanowali czy może przez ich wdzięk i urok osobisty.

Jeśli jakimś cudem przegapiliście Polagrę, zaspaliście lub musieliście odprowadzić siostrę do szkoły, macie szansę poczuć tą atmosferę oglądając relacje, które skrzętnie nasza Agnieszka umieściła na FB.

A kto nie widział ten trąba!

polagra-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.